martes, 17 de marzo de 2015

Indignación ante la sentencia contra la protesta ante el Parlament

Indignación ante la sentencia que condena a prisión a ocho personas por el cerco del Parlament

17 de marzo de 2015
 La Marea.

BARCELONA // “La sentencia obedece a un sesgo ideológico; todo el mundo sabe cómo funciona el Supremo, se ha plegado a las presiones del poder ejecutivo y toda la presión ambiental que se produjo sobre la sentencia de la Audiencia”. Así ha valorado el letrado de varios de los condenados por el cerco al Parlament en junio de 2011, Jaume Asens, la condena a tres años de prisión para ocho de los encausados. En conversación con La Marea, Asens ha señalado que se trata de un “aviso a navegantes” que establece “un precedente”, y ha relacionado el fallo del Supremo con los casos de escraches que se han juzgado hasta ahora, así como las acciones de Rodea el Congreso, que han terminado con sentencias absolutorias.
El Tribunal Supremo ha decidido anular la sentencia absolutoria de la Audiencia Nacional e imponer penas de prisión por un delito contra la instituciones del Estado a las ocho personas que durante el juicio se pudo demostrar que se encontraban en el lugar de los hechos. De confirmarse, supondría su entrada en la cárcel. El Alto Tribunal considera que los derechos de manifestación y reunión que la Audiencia contempló para rechazar las peticiones de pena que demandaba la Fiscalía -de cinco años y seis meses de prisión-, colisionaron con “el derecho de participación de los ciudadanos a través de sus legítimos representantes en el órgano legislativo”. La protesta de los indignados alrededor del Parlament en la sesión que debía aprobar los recortes impulsados por el Ejecutivo de Artur Mas, estima el Supremo, pretendía “paralizar el trabajo ordinario del órgano legislativo”, y establece que este hecho está por encima de la libertad de manifestación.
Esta sentencia contraviene lo expuesto por la Audiencia Nacional, que había absuelto a 19 de los 20 encausados, y condenado a uno de ellos por una falta por pintar con spray la chaqueta de la diputada socialista Montserrat Tura. La sentencia de la Audiencia, que contó con la discrepancia en forma de voto particular del presidente del tribunal, Fernando Grande-Marlaska, subrayó que los acusados no trataban de atacar el funcionamiento de las instituciones, sino plantear que se estaba operando un vaciamiento de los derechos fundamentales. “Quienes protestaban no querían restricciones económicas de los servicios públicos y quienes adoptaban tales decisiones ya no les representaban […] los partidos de Gobierno que habían conseguido la mayoría no habían planteado ni propuesto en sus programas el recorte de gasto social que ahora se iba a acometer“, afirmaba el texto.
La Fiscalía, la Generalitat, y el Parlament (con los votos a favor de CiU, el PSC y el PP, la abstención de ERC y el único voto en contra de David Companyon, en nombre de ICV-EUiA), presentaron un recurso contra la sentencia absolutoria, que a la postre ha propiciado el fallo del Supremo. Finalmente, ha sido el presidente de la Sala de lo Penal, Manuel Marchena, quien ha redactado la sentencia, puesto que el ponente inicial, Perfecto Andrés, era partidario de confirmar la resolución de la Audiencia.

El Govern celebra las condenas

El portavoz del Govern, Francesc Homs, ha celebrado las condenas y en declaraciones a los medios ha señalado que “una parte muy importante de la ciudadanía de Cataluña no entendía que se quedara en nada lo que pasó en el Parlament años atrás, en que hubo expresiones violentas e intimidación”. Según Homs, existía un “sentimiento muy mayoritario” de que los hechos no podían pasar “como si no fuera nada”.
Por el contrario, desde ICV, el diputado de la Izquierda Plural en el Congreso Joan Coscubiela ha criticado la decisión del Supremo, de la cual ha destacado su “dureza y desproporción”. A su juicio, las condenas ponen de manifiesto que las libertades públicas en España se “reinterpretan de manera restrictiva”. El coordinador general de EUiA, Joan Josep Nuet, ha denunciado que la sentencia se inscribe en una “campaña profunda de la derecha política y los partidos que dan apoyo al sistema actual para criminalizar a los movimientos sociales”. Nuet ha subrayado que la acción de los indignados no buscaba que el Parlament no actuase, sino “que hubiese soberanía real, que los parlamentos no se conviertan en meros instrumentos del poder económico y financiero”.
Varios centenares de personas se han concentrado a partir de las 20 horas en la plaza de Sant Jaume de Barcelona para mostrar su rechazo a la sentencia y mostrar su solidaridad con los condenados. “Yo también estaba en el Parlament, y lo volvería a hacer”, se ha coreado en numerosas ocasiones. El diputado de la CUP David Fernàndez, presente en la concentración, ha criticado lo que considera una “sentencia política” y una “chapuza jurídica”. “Demuestra el doble rasero, el cinismo y la hipocresía: 120 heridos en el desalojo de la plaza de Cataluña, que estos sí que acabaron en el hospital con puntos de sutura, terminaron con una absoluta impunidad“, ha expresado a La Marea. Fernàndez ha subrayado que lo sucedido aquella jornada a las puertas del Parlament “respondió a una estrategia planificada por el conseller de Interior, Felip Puig, que decretó un punto muerto policial para tratar de demostrar la teoría que mantenía, que el 15M era violento”. “Fue una protesta simbólica, que en ningún momento trató de parar el Parlament”, ha concluido.
Según ha confirmado Asens, las personas condenadas presentarán un recurso de amparo ante el Tribunal Constitucional
--------------------------------------------------
Y una entrevista anterior a las dos sentencias con uno de los encausados.

..
“CiU es valdrà de les institucions repressores dels altres fins que en tingui de pròpies”

Ciro Morales, una de les 20 persones jutjades a Madrid


GEMMA GARCIA
  La Directa .

Entrevistem a Ciro Morales Rodríguez, una de les vint persones que, a partir d'aquest 31 de març, són jutjades a l'Audiència Nacional. Deliberadament, no ha volgut aparèixer en una fotografia: “La meva veu intenta recollir i unir les idees del col·lectiu. Personificar l'entrevista en una foto no em sembla adequat”. No només subscriu l'eslògan de la campanya de suport, 'Jo també estava al Parlament i ho tornaria a fer', sinó que defensa fer un pas més i anar als consells d'administració del Banc Sabadell, a casa el Botín i la família Polanco o a les oficines de 'La Vanguardia'.

Us acusen d'atemptat contra les altes institucions de l'Estat, encara que la sessió del Parlament d'aquell dia es va celebrar i els pressupostos es van aprovar. A què respon una acusació d'aquesta envergadura?

Queda clar que no haver aconseguit aturar la sessió del dia no és motiu per no considerar-ho delicte. El simple fet que un moviment es cregui amb la legitimitat d'enfrontar-se cara a cara amb els emissaris de la misèria ja els fa sentir fràgils, desbordats, descol·locats... I això s'ha de tallar d'arrel, segons ells. L'acció d'aquell dia és tan virtuosa i radical que l'havien de tractar com un gran delicte. Encara que realment no passés res, encara que els seus horaris i tasques es duguessin a terme, els representants del poder no poden ni imaginar que la població cada vegada adquireixi estratègies més encertades i els acusi a casa seva i a la feina.

Com et van detenir?

Podria dir que em vaig entregar i no a la Ciutat de la Justícia. Visc al camp amb la Sandra, una altra de les encausades. A ella –i no sé si a mi també–, l'estaven vigilant durant tot el matí... amb maneres bastant poc professionals. Quan va anar a treballar, la van detenir a la carretera i se la van emportar a la comissaria de Granollers. Va decidir trucar-me per comunicar la detenció i jo, diligentment, vaig dir als Mossos que aniria a recollir-la. M'imagino que, en aquell moment, van pensar: “Aquesta és la nostra”. Van venir diversos companys de casa i vaig dir-los que jo mateix aniria al mostrador per presentar-me, avisant que, si no sortia, era que m'havien detingut. Vaig travessar la porta i, instantàniament, dos encaputxats em van agafar pels braços. No és que m'ho esperés, però, després de les detencions aleatòries d'aquell dia, t'envaeix el sentiment d'estar al punt de mira.

Us jutgen a l'Audiència Nacional. Les dues institucions catalanes, amb majoria de CiU, són acusació. En el context actual i tenint en compte que CiU ha arribat a demanar la dissolució del tribunal, com valores que en aquesta ocasió el legitimin i ho facin amb el sindicat ultradretà Manos Limpias?

La burgesia no té cap mena d'ètica i els seus representants polítics, menys. Encara que ens mostrin una suposada confrontació directa entre Espanya i Catalunya, no són més que meres tensions per parcel·les de poder. No són enemics, pertanyen a la mateixa classe i, davant els opositors reals –els de baix, els que històricament hem patit els excessos de la verticalitat social–, s'agermanen. CiU es valdrà de les institucions repressores dels altres fins que en tingui de pròpies. Manos Limpias... són figues d'un altre paner. Aquest col·lectiu viu literalment a l'Edat Mitjana i la seva obsessió per erigir-se com a garant dels valors més reaccionaris el porta a situacions que freguen la ridiculesa més extrema. Que el Parlament i la Generalitat vagin agafades de la mà amb aquesta gentussa ens demostra massa coses. La defensa del feixisme democràtic fa anar de bracet els suposats enemics enfrontats.

Quina interpretació fas de la gestió policial d'aquell dia?

És un tema una mica espinós, ja que ens deixa en una posició molt dèbil, a tots els que vam ser-hi. Tots els encausats tornaríem a manifestar-nos en una altra acció així, però tenim la sensació que vam caure en una mena de trampa ideada per Felip Puig i els caps dels seus esbirros. Aquell dia, va haver-hi càrregues policials molt aviat, molt abans que arribessin els polítics. Els policies van anar escalfant els manifestants i, després, no van protegir aquells a qui el protocol diu que han de protegir. El 15-M comptava amb un suport majoritari de la societat, era un moviment simpàtic i, després del brutal desallotjament de la plaça de Catalunya, van caure crítiques molt dures contra els Mossos... Així doncs, CiU es va encarregar que la balança canviés. D'aquí la seva actuació a les portes del Parlament: deixar fer a una població que topa cos a cos amb els culpables de la seva pobresa. Aquesta població es va comportar pacíficament, encara que intentin demostrar el contrari i fer-nos creure que la contundència és violència.

L'endemà, la premsa va ser contundent: setge al Parlament, cop d'Estat, atac... Quin paper creus que han jugat els mitjans en el cas?

Parlar de mitjans de comunicació de masses és parlar de poder. Són els seus portaveus i estan a les seves ordres. La tríada està clara: el diner mana, la política administra i la premsa parla. Configuren la realitat, tant amb les imatges, els discursos i les paraules, com en el cas del terme violència. La fam, el treball assalariat, la solitud, la desigualtat i fins i tot la mort mai no seran anomenats com a violència per un mitjà de comunicació. Ara bé, els piquets, l'insult, l'okupació, l'escopinada, l'escrache... per descomptat. Si els nostres mitjans antagonistes, els que no depenen del conglomerat financer, comencen a parlar amb nosaltres de resistència o autodefensa, potser algun dia també guanyarem la batalla del llenguatge.




No hay comentarios: