viernes, 22 de diciembre de 2017

Cataluña .-Un octubre no tan negro .

Un octubre no tan  negre
Els altaveus mediàtics espanyols fan córrer cada dia notícies negatives sobre els efectes nocius del procés sobre l’economia catalana: empreses que marxen, l’atur que es dispara, turistes que s’esfumen... L’anàlisi rigorosa de les xifres, tanmateix, desmenteix o matisa els ocells de mal averany. L’Harmagedon econòmic haurà d’esperar.









Dimecres passat, Mariano Rajoy i Javier García Albiol van fer parada a Sant Sadurní d’Anoia. José Luis Bonet va obrir de bat a bat les portes de Freixenet als dos dirigents populars, que es van deixar fotografiar entre ampolles de vidre mentre el president d’aquesta firma els detallava el procés de fermentació del cava. A continuació, Bonet va agrair al president del Govern espanyol l’aplicació de l’article 155, que, segons va dir, ha dut “la normalitat” a Catalunya.
La visita a les caves era un gest que Rajoy li devia, a Bonet. El president de Freixenet ha estat un dels empresaris més bel·ligerant amb el procés. “Hem viscut un octubre negre”, ha arribat a dir el també president de la Cambra de Comerç d’Espanya, qui, durant el mes d’octubre, va multiplicar la seua presència pública per criticar el Govern de Puigdemont.

“No hi ha hagut cap sector que no s’hagi vist afectat —ha dit—. Les expectatives es van invertir. Hi ha danys que ja s’han fet: la caiguda del comerç, en les reserves d’hotels, en les matriculacions (...) Hi ha danys irreparables a Catalunya que ja no es poden esmenar”. Bonet ha esdevingut, animat per la premsa espanyola, un dels predicadors més notables de l’apocalipsi econòmic català.  Paradoxalment, Freixenet no ha canviat la seua seu social fora de Catalunya. El seu consell d’administració així ho va decidir l’1 de novembre, si bé Bonet ja ha advertit que la qüestió tornarà a plantejar-se cas que el 21D guanyen els independentistes.
El canvi de seu social de centenars d’empreses ha estat un dels arguments més repetits per il·lustrar la catàstrofe econòmica que, d’ençà de l’1 d’octubre, plana sobre el Principat. La disminució en el nombre de visitants, la caiguda del consum, el descens en l’índex de confiança o l’increment de l’atur són  més plagues que també es pregonen des dels altaveus mediàtics per fer calar entre l’opinió pública que Catalunya se’n va en orris per culpa del moviment independentista. Fa dues setmanes BBVA Research va publicar un informe que assegura que el manteniment de la incertesa política després del 21-D podria tenir un cost d’entre 600 i 1.900 milions d’euros. Uns dies abans Funcas calculava en 3.000 milions l’impacte de mantenir la tensió sobiranista sobre l’economia catalana durant 2018.

Una ruïna predicada
La campanya està resultant ferotge i l’efecte psicològic és brutal. És cosa ben sabuda que els diners són porucs i també tendeixen a ser-ho els qui en tenen. En una enquesta d’àmbit català publicada recentment per La Vanguardia, un 68,3% de les persones consultades assegurava que l’economia s’havia ressentit per la declaració d’independència. La setmana passada, Esade va llançar un altra poalada de pessimisme: el 98% dels directius (la mostra analitzada era de 100 directius) consideren que la situació i perspectiva econòmiques afecta la internacionalització de l’economia. A més, un 56% assegura que la seua facturació s’ha reduït.






Infografia: Vanessa Prietto

Tanmateix, l’anàlisi detallada de les dades publicades pels organismes d’estadística obliga a matissar, quan no a qüestionar, el missatge unívocament negatiu. Perquè, si bé hi ha hagut una lleu distorsió de la tendència positiva, l’economia catalana manté a grans trets el seu vigor. Els seus indicadors, a més, continuen molt per sobre de la mitjana espanyola. “Hi ha una intenció declarada de generar una imatge negativa”, lamenta Oriol Amat, catedràtic d’economia financera de la Universitat Pompeu Fabra. Amat posa en dubte els estudis que pronostiquen el descens de l’economia catalana. “La majoria d’entitats que ara pronostiquen una caiguda, ja van dir en anys anteriors que el 2016 al Principat creixeria menys que a la resta d’Espanya i no la van encertar. Va passar tot just el contrari —argumenta—. Cal, doncs, posar en qüestió els pronòstics que fan ara”.
De fet, 2016 va ser el tercer any consecutiu de creixement robust de l’economia catalana, amb un 3,5%. Es tracta d’un creixement elevat, superior al del conjunt de la zona euro (1,8%). De fet, Catalunya acumula un creixement del PIB els tres darrers anys 4,3 punts superior a la mitjana de la zona euro.
I què ha passat durant 2017 quan, segons els més funestos, la incertesa política ha desestabilitzat l’economia? Segons dades d’Idescat, l’economia va mantenir un creixement molt robust, amb un creixement intertrimestral de l’1,0% el primer trimestre i un 1,1% el segon. El tercer trimestre el creixement va situar-se en el 0,9% en termes intertrimestrals i del 3,5% en termes interanuals. “Encara que durant el quart trimestre el creixement pugui haver estat una mica inferior [les dades s’havien de conèixer després del tancament d’aquesta edició], difícilment la taxa mitjana de creixement del 2017 serà inferior al 3,2%”, expliquen fonts del Departament d’Economia de la Generalitat.
En tot cas, economistes com Santiago Niño Becerra opinen que s’ha entrat en una espiral d’informació negativa que no és del tot rigorosa. “Les conseqüències positives, negatives o neutres del que està passant no es poden analitzar encara —explica aquest catedràtic d’estructura econòmica de la Universitat Ramon Llull—. No serà fins pel mes de març que es podrà fer una anàlisi seriosa de les conseqüències econòmiques del procés”.
L’allau de notícies negatives, tanmateix, és de tal magnitud que, a finals de novembre, la comissió d’economia del Col·legi d’Economistes va haver de sortir al pas amb una roda de premsa on van tractar de contrarestar el discurs ciutadà. “L’octubre ha estat un mes de normalitat de perfil baix, però lluny de qualsevol valoració excepcional”, va assegurar en roda de premsa Modest Guinjoan, president de l’entitat.
“El problema —afegeix Oriol Amat— és que es dóna molta repercussió als indicadors negatius i s’invisibilitzen els positius. Hi ha un discurs molt interessat”. Així, per exemple, el tràfic al port de Barcelona va créixer d’un 35,5%. És més, la setmana passada es va fer públic que durant novembre el creixement va ser del 48,5% respecte al mateix mes de l’any anterior. La xifra suposa un rècord per a la instal·lació barcelonina.
El turisme, una altra de les potes sobre les quals es sustenta l’economia del Principat, també ha registrat dades positives, per bé que des d’alguns altaveus mediàtics haja volgut traslladar-se la imatge d’uns turistes abandonant en massa els carrers de Barcelona. Així, l’arribada de passatgers internacionals al Prat va créixer després del referèndum. Segons dades oficials, el mes d’octubre va rebre prop d’1,5 milions de viatgers forans, una xifra un 1,7% superior a la registrada el mateix mes de l’any anterior. Res a veure, doncs, amb els titulars que utilitzen expressions com “aturada en sec” o “parada total” en l’arribada de turistes. De fet, Catalunya continua sent el territori de l’Estat que més turistes rep, amb un 20,3% total (vegeu quadre adjunt).
Una distorsió semblant s’ha donat en el cas de l’atur. L’increment del 3,6% va provocar que l’endemà gran part dels mitjans espanyols posaren el crit al cel. No obstant això, l’atur havia augmentat al Principat, sí, però també ho havia fet, de manera molt més accentuada, en altres autonomies. A Balears, per exemple, l’increment fou del 21,2%, d’un 7,1% a la Rioja o d’un 3,67% a Cantàbria. Això sense comptar que Catalunya té un dels índexs d’atur més baixos de l’Estat, d’un 13,4%.
I encara hi ha més dades que no es visualitzen: per exemple, que les matriculacions de turisme van pujar un 7%; o que la inversió industrial va créixer per sobre de la mitjana espanyola; o que la licitació d’obres va incrementar-se d’un 70%; o que, fins a setembre, Catalunya registrava les millors xifres d’exportació de la seua història.

Una fuga interrompuda
Siga com siga, l’encadenament de notícies negatives provoca ara mateix un cert efecte psicòtic. A força d’acumular informacions negatives s’està traslladant la imatge que les coses van pitjor del que realment van o, si més no, s’està degradant la reputació de Catalunya com a destí de les inversions. I això es nota en els índexs de confiança i les pautes de consum. Segons la consultora Reputations Institute, quatre de cada deu directius europeus consideren que l’atractiu inversor de Catalunya i Espanya ha disminuït arran de la crisi política.
En res no ha ajudat la decisió de centenars d’empreses de canviar de seu social. El canvi legislatiu aprovat pel govern Rajoy —que a la pràctica agilita el procediment— ha provocat que des del 2 d’octubre fins al 30 de novembre, 2.800 empreses iniciaren els tràmits, segons les dades del Col·legi de Registradors. Ara bé, segons indicava la setmana passada el diari Ara, d’aquestes 2.800 només 332 han consumat el procés, és a dir,  encara podria passar que feren marxa enrere. “Els canvis de seu, com el boicot, no són una bona notícia —reconeix Oriol Amat, qui, a més d’economista, ha estat diputat per Junts pel Sí—. Les empreses tornaran si aconseguim donar-los la confiança que reclamen. Són processos que volen un cert temps”.
Per la seua banda, Santiago Niño Becerra reitera que cal deixar passar més temps per saber quins són els efectes del procés sobre l’economia. En tot cas, ell recorre a l’exemple d’Eslovènia, un país que només va necessitar un any per recuperar la seua economia després de declarar la independència. “Hi ha més de 300 estudis que diuen que, per a Catalunya, la independència seria positiva”, diu.  No es pot perdre de vista que el Principat registra rècords d’inversió estrangera productiva el 2015, 2016 i el que portem de 2017. El 2016 —quan el Govern ja havia mostrat a les clares el seu projecte independentista—, per exemple, va rebre 5.131 milions d’euros, el volum inversor més important de la història. D’acord amb les dades del Ministeri d’Economia, durant el primer semestre de 2017, l’increment de la inversió estrangera va ser del 20,6%.
Tot, en última instància, depèn de l’òptica amb què es mira. •

Un octubre no tan negre - El Temps

https://www.eltemps.cat/article/2861/un-octubre-no-tan-negre
Traducir esta página

Nota . Las cifras  son ciertas , lo diga  Agamenón o su porquero.


Las exportaciones catalanas logran el mejor octubre de su historia. de AGENCIAS  ....ESO SI  ,LO PUBLICAN ,DESPUES DE LAS ELECCIONES ,antes todo lo contrario, daba igual la Vanguardia que el País y además en el día de reflexión ...que la pintaban ya como si Cataluña estuviera hundida y emigraran todos.

    El crecimiento en octubre, del 10,2%, se sitúa por encima de la media de la zona euro (9,2%) y la UE (9,9%)http://www.lavanguardia.com/economia/20171222/433814411349/exportaciones-cataluna-octubre.html

No se puede obviar la guerra  económica , como politica por otro medios ,como intrumento central de  proganda... masiva.

No hay comentarios: